Webteksten schrijven, hoe doe je dat?

Webteksten schrijven is voor veel ondernemers lastig. Buiten het beheersen van de Nederlandse taal zoals spelling, grammatica en steltechnieken is het schrijven op de juiste manier een kunst. Dit artikel helpt u de kunst van het schrijven onder de knie te krijgen.

Zelf webteksten schrijven

Als u zelf webteksten gaat schrijven, is het belangrijk dat u zich verplaatst in de lezer, de doelgroep.

De voorbereiding

Bij webteksten schrijven is een goede voorbereiding noodzakelijk. Maak voor uzelf een schema met kernwoorden die de inhoud van de tekst en de alinea bepalen. Heeft u dat op orde, dan begint het ‘echte’ schrijven.

Verplaats u in de lezer:

Voordat u de pen ter hand neemt, is het noodzakelijk dat u zich verplaatst in de lezer. De lezer leest overigens niet, maar scant. Als een lezer wil lezen, doet die dat pas als het gezochte wordt gevonden tijdens het scannen. Scanbare webteksten verhogen het ‘leesplezier’ van de doelgroep.

Wat zijn scanbare webteksten?

Scanbare webteksten zijn te realiseren door uw voorbereiding als basis te gebruiken. De opmaak van uw webtekst bepaalt of de tekst scanbaar is. Door te werken met kopjes, subkopjes, alinea’s en opsommingen wordt een webtekst al snel goed scanbaar.

Een scanbare structuur

Structureer uw content in een logische volgorde. Het belangrijkste bovenaan met een verminderde urgentie aan informatie naar beneden. U doet dit door belangrijke alinea’s bovenaan te plaatsen en de minder belangrijke daaronder.

De opbouw van een alinea

Een alinea is een beschrijving van de scanbare content. Een goede alinea bevat een kernzin en een aantal zinnen die allemaal over hetzelfde gaan, namelijk dat wat de titel van de alinea vertelt.

De kernzin

De kernzin in een alinea is de belangrijkste zin en vertelt waar de rest van de alinea over gaat. De overige zinnen lichten de kernzin toe, zij ondersteunen deze zin. De beste plek voor de kernzin is het begin van een alinea. Hoe eerder de lezer belangrijke content ziet, hoe sneller de tekst ook begrepen wordt.

Extra tips

Hieronder nog wat extra tips als u webteksten gaat schrijven:

  • Gebruik witregels tussen de alinea’s.
  • Houd een alinea kort met maximaal 5 à 6 zinnen van ongeveer 50 woorden.
  • Gebruik maximaal 3 plaatjes. Een mens is visueel ingesteld.

Kijk snel op onze webpagina’s die meer vertellen over webteksten schrijven en website optimalisatie.

Is een webtekst schrijven voor u toch een moeilijke klus? Bekijk dan eens vrijblijvend de pagina contentbeheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 5 =