“Tekstschrijvers” vervuilen internet 1

 1. Journalisten maken fouten
 2. Goedkope tekstschrijvers Sitedeals
 3. Goedkope tekstschrijvers Sitedeals
 4. Goedkope tekstschrijvers Sitedealsnl
 5. Tekstschrijver gezocht - slecht voorbeeld
 6. Tekstschrijver gezocht - slecht voorbeeld 3
 7. Tekstschrijver gezocht - slecht voorbeeld 1
 8. Tekstschrijvers maken fouten
 9. Spellingfouten
 10. Spelfouten
 11. Nederlands

Goedkope “tekstschrijvers”, ze vervuilen het internet met slechte teksten en onbetrouwbare content! Veel ondernemers denken vaak een ‘goedkope oplossing’ gevonden te hebben voor de content van hun website, maar komen juist bedrogen uit!

Goedkope online “tekstschrijvers” ondermijnen de Nederlandse taal!

Schrijf ik uit frustratie? Ja, natuurlijk! Dat zal ook ongetwijfeld de kritiek zijn op dit artikel, maar het is totaal onrealistisch te denken dat “tekstschrijvers” tegen belachelijke tarieven als 1 cent per woord “kwaliteit” leveren.

Ondernemers die dergelijke “tekstschrijvers” inhuren, doen afbreuk aan de Nederlandse taal, ontnemen zichzelf de kans om meer omzet te maken en ondermijnen het vak van tekstschrijvers.

Beheers jij de Nederlandse taal?

Voordat ik dit artikel vervolg over de belabberde kwaliteit van Nederlandse content op het internet, vind ik dat we terug moeten naar de basis: Het beheersen van de Nederlandse taal.

Nederlands

Iets waar ik mijn hand voor in het vuur durf te steken: Vele Nederlanders, lees ook tekstschrijvers, slagen niet voor het Staatsexamen NT2, omdat het niveau te hoog is. Lees gerust: het niveau van Nederlandse examenkandidaten te laag is.

Slecht onderwijs

Laten we beginnen met de scholen. Op de basisschool zijn goede methodes als het gaat om toegepaste spelling, maar buiten het vak spelling is er te weinig aandacht voor. Met trucjes en ezelsbruggetjes leren kinderen spellingsregels en daar blijft het bij. Ook in het voortgezet onderwijs is dat niet anders.

“Toegepaste spelling verdient meer aandacht in ons onderwijs!”

De aandacht vermindert zelfs in het voortgezet onderwijs als het gaat om toegepaste spelling en taalvaardigheid. HBO studenten die leraar basisonderwijs willen worden, slagen niet voor het toelatingsexamen spelling.

Immigranten als leraar Nederlands?

Immigranten zoals mijn vrouw kunnen straks Nederlandse les geven. Mijn vrouw weet op sommige vlakken meer van de Nederlandse taal dan ik. Dat klinkt merkwaardig, maar iemand die zich in Nederland wil vestigen, moet keihard studeren en leert het echte Nederlands. Ik bewonder haar inzet en doorzettingsvermogen, om zich de Nederlandse taal eigen te maken. Zij leert de echte regels, zoals wij ze zouden moeten kennen.

Capabel Taal

Echter, van haar vorige school moest ze het niet hebben. Het onderwijsinstituut noemt zich Capabel Taal en pronkt op haar website met het kwaliteitskeurmerk. Ik kan je vertellen, het is alles behalve een kwaliteitsinstituut.

Geslaagd?

Mijn vrouw kan ontzettend goed studeren. Ze bijt zich vast in de boeken en toch is ze niet geslaagd. Hoe het komt?

Capabel taal!

Een docent die veel koffie drinkt, veel zelfstudie, instructie in het Engels, vooral zelf werken in een klas met 20 tot 30 studenten uit alle windstreken met ieder weer hun eigen niveau. Als klap op de vuurpijl meldde de school mijn vrouw aan voor het 2e examen, terwijl ze 1 nooit heeft gehad.

Kortom, begeleid les en op niveau onderwijzen kennen ze bij Capabel Taal niet. Onbegrijpelijk dat een dergelijk onderwijsinstituut het predicaat “Kwaliteitskeurmerk” krijgt.

Slaag jij voor het Staatsexamen NT2?

Het staatsexamen NT2 is zwaar en sommige onderwerpen zijn erg ver gezocht. Bedoeld natuurlijk om de lat hoog te leggen voor immigranten, maar stellen wij die eisen ook aan onszelf?

Ik weet zeker dat een grote groep Nederlanders niet zou slagen, om de eenvoudige reden dat ze hun moedertaal niet goed beheersen.

Spellingfouten

Dat het met onze spelling slecht gesteld is, blijkt ook uit de zoekresultaten van een willekeurig woord als ‘e-mail’. Het fout geschreven woord ‘email’ wordt vaker ingetypt in Google dan het correct geschreven woord e-mail met het liggend streepje.

Tekstschrijvers en slechte content

Hoe komt het nu dat er zoveel slechte tekstschrijvers zijn? Is het echt slecht onderwijs? Zijn het ondernemers die geen cent te veel aan content willen besteden of zijn het toch de beperkte capaciteiten van aspirant tekstschrijvers die zich willen meten met echte tekstschrijvers?

Lees morgen mijn bevindingen in “Tekstschrijvers” vervuilen internet 2.

3 Comments

  • O nee wacht, ik begrijp hem al. Het staat er gewoon krom, maar het klopt wel.

   Verder ben ik het zeker eens met je artikel. Maar teksten hoeven niet altijd grammaticaal correct te zijn. Kijk bijvoorbeeld op Groupon.nl. Daar draait alles om de aanbieding. De tekst die er overduidelijk voor SEO doeleinden is geplaatst, klopt ook niet altijd. Maar het scoort goed in zoekmachines.

 1. Zoekmachinevriendelijk is 1 woord, je schrijft ook geen klant-spatie-vriendelijk.
  Tussen 2 werkwoorden, kunnen en bezorgen, hoort een komma te staan.

  Groeten van iemand die voor 2 cent per woord het hoofd boven water moet zien te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 7 =